Allt du behöver veta om Fraxel laser behandling

Fraxel laserbehandling är en typ av laserteknik som använder sig av en laserstråle som delas upp i tusentals små strålar som skapar mikroskopiska hål i huden. Detta stimulerar kroppens naturliga läkningsprocess och hjälper till att återuppbygga kollagen och elastin, vilket kan förbättra hudens struktur och utseende. Efter en behandling känns huden fastare och mer ungdomlig, vilket gör den till en väldigt populär behandling.

En hudbehandling med Fraxel laser i Göteborg skiljer sig från andra typer av laserbehandlingar eftersom den inte förstör hela hudlagret, utan enbart behandlar en bråkdel av huden i taget. Detta minskar risken för biverkningar och kortar ner återhämtningstiden. Dessutom kan man behandla en rad olika hudproblem såsom acneärr, pigmenteringar och minimera både rynkor och fina linjer. Detta eftersom behandlingen tar bort döda hudceller och stimulerar kollagenproduktionen, vilket på så vis gör huden jämnare och mjukare. Likaså kan behandlingen ta bort solskador som hyperpigmentering, solfläckar och melasma eftersom behandlingen tar bort det skadade hudlagret och stimulera bildandet av ny, frisk hudvävnad vilket resulterar i att förbättra hudens fasthet och elasticitet som bidrar till att huden kan se yngre ut.

Vilka är de främsta fördelarna med Fraxel laser?

Fördelarna med Fraxel laserbehandling är som förstått många och omfattande. I och med att det är en icke-invasiv behandling så är den också vanligtvis relativt smärtfri vilket innebär att behandlingen kräver en minimal återhämtningstid. Dessutom kan man se tydliga resultat efter bara en behandling, förutsatt att du följer alla rekommendationer om förberedelser och eftervård.

Förberedelser inför en behandling

Innan du bestämmer dig för att genomgå en behandling, behöver du ha en konsultation med en erfaren hudläkare eller skönhetsbehandlare för att diskutera dina problem och dina förväntningar. Under konsultationen kommer din läkare att bedöma din hud och bestämma om du är en lämplig kandidat för behandlingen. De kommer också att förklara hur behandlingen fungerar och vilka resultat du kan förvänta dig. Själva behandlingen kan orsaka lite obehag och smärta, men detta kan lindras med hjälp av lokalbedövning eller kyla och hur lång tid behandlingen tar varierar beroende på vilket område som behandlas, men vanligtvis tar det mellan 30 minuter och en timme. För att uppnå bäst resultat och minimera risken för biverkningar, behöver du ta några viktiga steg. Bland annat är det viktigt att du undviker direkt solljus i minst två veckor innan behandlingen för att minska risken för pigmentering. Du bör också avstå från att använda produkter som innehåller retinol eller syror minst en vecka innan utsatt datum för behandlingen. En annan sak du kan behöva göra är att avstå från att ta vissa mediciner, såsom blodförtunnande och antiinflammatoriska läkemedel, några dagar innan behandlingen eftersom dessa kan öka risken för biverkningar. Men kom ihåg att du alltid ska rådgöra med din läkare innan du slutar ta någon medicin.

Eftervård och återhämtningstid

Efter en Fraxel laserbehandling kan det ta upp till två veckor för huden att återhämta sig fullständigt. Under denna tid är det viktigt att ta hand om huden för att minimera risken för biverkningar och hjälpa till att främja läkning. Här är de tre viktigast sakerna att tänka på:

  • Använd milda rengöringsprodukter på det behandlade området. Under de första dagarna efter behandlingen är det viktigt att undvika starka rengöringsmedel och i stället använda milda produkter för att rengöra huden. Detta kommer att minska risken för irritation och hjälpa till att bevara den skyddande barriären på huden.
  • Använd solskydd.  Efter en behandling är huden extra känslig för solen, så det är viktigt att använda bra solskydd med hög SPF under minst två veckor efter behandlingen.
  • Använd återfuktande produkter. Huden kan kännas torr och stram så användning av en återfuktande lotion kan hjälpa till att lugna huden och återställa dess naturliga fuktighet.

Att genomgå en behandling med Fraxel laser kan ge fantastiska resultat för hudproblem, men det är viktigt att förbereda sig noga och följa eftervårdsinstruktionerna noggrant. Om du är osäker på hur du ska förbereda dig inför eller efter behandlingen, tveka inte att rådfråga din läkare eller hudläkare.