Borrelia – En ny folkhälsosjukdom?

Borrelia är en av de vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar i Sverige. Borrelia i sig är ingen farlig sjukdom då hälften av de som drabbas inte ens märker några symtom men det kan bli komplikationer och följdsjukdomar som är något allvarligare.

fästingBorrelia orsaks av att bakterier sprids från fästingar till dig. Det vanligaste symtomet är hudrodnad  där du har haft en fästning. Du kan känna igen ett hudutslag som är orsakas av borrelia på följande tecken.

  • Huden blir röd en till fyra veckor efter att du har blivit biten.
  • Utslaget är större än fem centimeter i diameter och växer med tiden.
  • Formen kan vara en ring, oval eller oregelbunden.
  • Huden kan blekna i mitten av utslaget men även vara jämnt röd.

Har du otur kan du får ont i lederna som kan svullna upp i några dagar eller veckor. Du kan även få borrelia som sprider till nervssystemet. Då kan symtom vara värk i nacke, rygg, armar eller ben samt att du får huvudvärk. Borrelia behandlas med antibiotika och de allra flesta blir friska.

Än så länge finns det inget vaccin mot borrelia för människor med det kan vara på gång. Ett fransk läkemedelsföretag håller på att utveckla och testa ett eventuellt vaccin.

Vanligt med fästingar

Fästingar är små små djur som lever överallt i naturel och gärna fastna på våra kära husdjur. Inte alla fästingar bär på borrelia men det blir vanligare och vanligare och numera bär en fjärdedel av fästingarna på bakterien. Det bästa du kan göra för att undvika att bli smittad är att undvika fästingar. Detta är dock inte alltid så lätt. Bär skyddande kläder och höga stövlar när du är ute i områden där det finns fästingar. Kläderna får gärna vara ljusa då fästingarna syns bättre. Leta efter fästingar när du kommer in, de kan sitta kvar i kläder och liknande i flera timmar. Titta även igenom dina husdjur som varit ute. Hundar och katter som springer i det höga gräset får lätt fästingar. Du kan även köpa fästingmedel eller fästinghalsband till dina husdjur som minskar risken för att de små krypen ska fastna i pälsen.