BVC tips till föräldrar i värmen

Den varma sommaren har skapat oro hos många föräldrar, hur skyddar man egentligen sin bebis från den ovanligt varma hettan är frågan som många ställer sig. Här är tipsen som BVC och vården delar med sig av.

Denna otroligt varma sommar har gjort småbarnsföräldrar oroliga för sina småttingar som ju yngre de är har desto större risk att påverkas negativt av värmen. I Göteborg har detta också lett till en ökning av besöken på stadens barnavårdscentraler vilket också gjort att väntetiderna blivit allt längre, men som tur är kan alla oroliga föräldrar tas emot här och få träffa både specialistsjuksköterskor, barnmorskor och barnläkare. Men det kan också vara bra att själv ha koll på hur du tar hand om din småtting i värmen utan inblandning av vården, för hur mycket vätska ska en bebis ha och hur vet man egentligen om en bebis är på väg att bli överhettad?

BVC:s bästa tips i sommarhettan

Hur du skyddar ditt barn på bästa sätt i värmen är något som många tipsar om, bland annat har mammamagasinet Mama skrivit om hur viktigt det är att skydda barnets hud. Något man ska tänka på är nämligen att barn har både tunnare och mer känslig hud än vad vi vuxna har vilket betyder att de bränner sig fortare och lättare. Därför är vårdens rekommendation att barn under tio års ålder inte ska vistas i direkt solljus och att de bör smörjas in med solskyddsfaktor som är minst SPF 30 men gärna högre än så, även om barnet spenderar mesta tiden i skuggan. Tänk på att bättra på med solskyddsfaktorn under dagen, och speciellt när barnet har badat – bre på jämnt lager och gärna tjocka lager. Ett annat tips som magasinet delar med sig av är hur man ska klä sina barn. Regel nummer ett här är att man inte ska klä på sina barn för mycket och att kläderna inte får vara för varma. En rekommendation från vården är att välja tunna bommullskläder i kombination med solhatt, bebisar kan bära tunna mössor. Tänk på att hålla kolla så barnet inte blir överhettat. Små barn har svårare att reglera värme än vad vuxna har, speciellt bebisar så en rekommendation från Vårdguiden är att aldrig ställa banvagnen i direkt solljus och att aldrig täcka barnvagnen med en filt eller sjal, det blir snabbt varmt under suffletten och det kan i värsta fall bli en riktig dödsfälla!

Fler bra tips i värmen

Förutom hur man ska tänka på hur man ska klä barnen i värmen ska man också tänka på det här med vätska. För lite vatten kan orsaka vätskebrist och för mycket vatten kan ge vattenförgiftning, så det gäller att hålla en bra balans. Något som till exempel SvD skriver om är hur bebisar som helammas inte behöver extra vätska eftersom att de får allt de behöver i mjölken, men om du har ett äldre barn ska du veta att barn som väger 10 kilo förlorar cirka 1 liter vätska per dag och därför behöver ha fri tillgång på vatten. Därför rekommenderas att man alltid har med sig en vattenflaska som barnet får dricka ur när de känner si törstiga. Sedan ska man komma ihåg att alla barn är olika och har olika törstighet, så det finns dessvärre ingen rekommendation som passar för precis alla barn. Därför är det bästa tipset att alltid ha vatten med sig, och ett barn behöver mer vätska mot vad en vuxen gör i förhållande till sin kroppsvikt så tipset är att hålla koll på hur barnen kissar och att de kissar med jämna mellanrum för det betyder att vätskebalansen är normal och som den ska och bör vara.