Fina fötter snabbt

Fötterna är de vi går med och står med – vareviga dag. Åtminstone är det så för de flesta av oss. Men hur tar en egentligen hand om sina fötter, på bästa sätt?

bebis-fo%cc%88tterI varma vinterskor trivs inte många fötter. Det kan dels blir fuktigt och varierande varmt och kallt, med torr vinterluft och torr inomhusluft. Det kan till och med skapa hälsprickor om man har riktigt otur, och det smärtar en hel del. Men försmäkta inte, det finns tips och råd att få, samt vård om det skulle behövas.

I Expressen skrivs det ett helt inslag om just knep för att få hälarna lena, fina och riktigt friska. Fila till exempel gärna fötterna i samband med en dusch eller ett bad och se till att fila i enbart en riktning, alltså inte fram och tillbaka som många tror är det brukliga. Målet med skrubbandet är att få bort endast det översta hudlagret med döda skinnceller.

Andra råd från samma artikel är att sova i bomullsstrumpor när du smörjt in fötterna, detta för att få ut så mycket som möjligt av fotkrämens helande kraft och bibehålla fukten. Använd inte lotion på fötterna utan en kräm som innehåller mjölksyra eller salicylsyra, de löser upp förhårdnader och förebygger dessutom valkar på ett bra sätt. Försök att massera in krämen ungefär två gånger om dagen. Gå gärna till en fotvårdssalong då och då för att ge dina fötter lite av en treat, det kan du läsa om här.

Få fina, mjuka fötter snabbt

Fler tips finns att finna i bland annat detta inslag om just fothälsa, i Sveriges Radio. Några av de viktigaste punkterna listas här nedan:

  1. Smörj in dina fötter varje dag vid förhårdnader.
  2. Fila sällan. Smörj in 10 gånger och fila 1 gång.
  3. Klipp inte ner kanterna på naglarna. Runda inte för mycket.
  4. Det finns många olika fotkrämer att välja på men det funkar även med matolja.
  5. Smörj ofta men använd inte stora mängder, smörj inte mellan tårna.
  6. Fotterapeuter kan hjälpa dig vid svårare problem som liktorn.
  7. Om du filar på hälsprickor gör det längs med sprickan.
  8. Ha bra skor och ha bra strumpor, gärna i ullblandningar som andas och värmer.
  9. Tvätta fötterna ordentligt med tvål varje dag.
  10. Torka fötterna ordentligt med handduk efteråt så det inte lämnas fukt mellan tårna.