Hyperhidros – överdriven svettning

Det finns en sjukdom som heter hyperhidros och innebär att personen som lider av den svettas överdrivet mycket på grund av överaktiva svettkörtlar – men som tur är finns effektiv behandling mot denna sjukdom såsom Botoxinjektioner.

Hyperhidros är rent utsagt ett handikapp som omkring 3 procent av befolkningen i Sverige drabbas av och innebär att man får överdrivna svettningar som stör i vardagen. Turligt nog finns det behandling att få som gör att man blir av med symptomen, dock kan man dessvärre inte bli av helt med besvären eftersom att sjukdomen är kronisk. Något som också förstås är väldigt jobbigt för personerna som lider av svettningarna, vilket Läkartidningen har samlat i en artikel där personer fått berätta hur det är att leva med hyperhidros. En annan som också lider av sjukdomen och har gått ut offentligt med sitt handikapp är Malin Hedeboe som berättar om sina besvär för Expressen. Bland annat säger hon att när det var som värst kunde hon beställa hem stora kartonger med svettskydd, men inget hjälpte. Förrän hon tog kontakt med Svettmottagningen och fick börja med Botox, eller botulinumtoxin som det korrekta namnet är. Då slutade svettningarna och hon kunde till och med träna utan att hon besvärades av svettningar.

Så går en behandling till:

  • Konsultation – kontakt med läkare som tillsammans med patienten lägger fokus på sjukdomen för att se till så det inte är något annat som ligger bakom svettningarna, sen tar man tillsammans fram en behandlingsplan.
  • Injektioner – på de områden där patienten svettas överdrivet mycket injicerar läkaren Botox i ett rutmönster och vissa platser bedövas innan då man kan vara lite känslig för sticket med nålen. När Botox kommer in i huden tas den upp i ”svettnerverna” vilket sedan gör att kroppen inte skickar ut signalsubstans till svettkörtlarna om att börja svettas.
  • Tid – det beror helt och hållet på vart på kroppen injektionerna görs för att veta hur lång tid det tar, men allt från någon minut till en halvtimme är vanligt.
  • Slutar svettas direkt – effekten av Botox är snabb och patienter slutar redan efter ett par dagar att svettas helt och hållet på det behandlade området.
  • Två per år – du behöver vanligtvis inte fler än två behandlingar per år och om du inte får önskad effekt kan du bli erbjuden tabletter som även de minskar svett.
  • Biverkningar – vanligtvis förekommer inga biverkningar men vid behandling av händer kan man känna sig svag i nyporna några veckor efter behandlingen och när pannan behandlats kan man uppleva stelhet.

Fakta om Hyperhidros

När man lider av sjukdomen hyperhidros har man överdrivna svettningar, men symptomen varierar. Enligt Vårdguiden är exempel bland annat att man känner att det känns jobbigt att ta i andra människor på grund av handsvett, man har svårt att hantera papper med mera i skolan eller på jobbet och att ens svett gör att man får olika hudskador eller infektioner. Turligt nog är inte all den här typen av svett indikationer på att du har överdriven svettning som måste behandlas, vissa symtom kan du lindra själv genom att exempelvis:

  • Tvätta sig – men undvik tvål då denna är uttorkande.
  • Raka bort hårväxt till exempel i armhålorna.
  • Använda deodorant som innehåller antiperspirant
  • Undvika syntetmaterial i kläderna –använd hellre naturmaterial som bomull, ull eller silke.