Massage ger bättre hälsa

Vi lever i en allt stressigare värld och olika nya sätt att varva ned på eller nya knep för att minska stressen på dyker upp hela tiden – men vad som sedan länge verkligen fungerat är att bli masserad, och det är också något som ny forskning nu stärker.

Att boka en massage via http://massagestockholm.se/ är det säkerligen många som funderat på att göra, och nu visar forskningen att det faktiskt kan vara något som du också borde göra. Massage är nämligen inte bara ett väldigt bra sätt att varva ned på eller mjuka upp musklerna på, massage kan också lindra värk och förebygga att du drabbas av stressrelaterade problem. Vad bland annat Vestmanlands Läns Tidning skriver om är att massage just inte bara hjälper mot att lindra stela och onda muskel utan kan vara det ideala medlet för den som är stressad. Anledningen till det är att massage, eller i alla fall själva beröringen som sker när man blir masserad, gör att kroppens alldeles egna må-bra-hormon oxytocin frigörs. Det är samma hormon som bubblar i kroppen när vi skrattar och har roligt, och det bästa med denna hormon är att den också lindrar smärta och sänker mängden stresshormoner som också finns i kroppen. En annan positiv grej som händer när vi berörs genom massage är att det frigörs endorfiner, vilket också gör att man känner sig glad och avslappnad, därför kan massagen också ha gott inflytande på den som är väldigt stressad eller lider av ångest.

Lätt massage är också bra

Något som de flesta gör är att man väntar med att ta en massage och ber någon massera först när man har riktigt ont, det kan vara en dum idé. Bättre är att ta regelbundna massager och sedan se till att vi också regelbundet får beröring. Något som till exempel Göteborgs Posten tipsar om är lägga på minnet att hela kroppen faktiskt är full av känsliga receptorer som reagerar just när någon tar i oss. Vad vi har är nämligen speciella nervtrådar över hela huden och det är dessa som svarar på beröring och hjälper till att frigöra oxytocin. Något tidningen också tipsar om för den som kanske inte vill gå å ta en massage eller har någon som kan beröra en är att skapa illusioner av beröring. Det kan man göra på flera sätt och bland annat genom att sova med ett tungt täcke som liksom kramar en eller också sova med en varm vetekudde. Likaså kan man frigöra oxytocin och endorfiner genom att umgås med djur, duscha eller bada varmt länge, massera sig själv, gå till frisören eller ställa sig och pyssla med något eftersom att också långsamma repetitiva rörelser är något som frisätter oxytocin. Det kan också vara bra att köra lite hemmaspa ibland för sig själv – det är något man kan göra oavsett om man brukar gå och ta massager eller inte. Hur du på bästa sätt förbereder inför en massage hemma är något som Allas tipsar om:

  • Använd en massageolja som du tycker doftar gott
  • Stäng av mobilen och sätt igång lugn musik som du gillar
  • Häll lite massageolja på kroppsdelen du eller ni ska massera och ta också lite i handflatorna som du sedan gnuggar mot varandra för att få upp värmen i händerna.
  • Börja massera och fyll på med olja vart efter, speciellt när du masserar nacken som kan vara lite känslig.