När döden kommer alldeles för tidigt

Ibland blir det inte så bra. Till exempel när en eller flera personer inte får vård i tid och avlider i en vårdkö. Det händer bland annat i Stockholm men även på andra håll i landet.

 

När någon nära till dig går bort är det viktigt att få säga hejdå, med en personlig ceremoni. Om du besöker https://gbb.nu/ ser du hur du med hjälp av en bra begravningsbyrå i Göteborg kan göra det sista avskedet till den högtid du vill att den ska vara. Även när döden kommer alldeles för tidigt eller på grund av en onödig vårdkö.

 

Långa vårdköer – patienter hinner dö

 

I en artikel i Expressen går det att läsa det nästintill ofattbara, att Karolinska universitetssjukhuset flera gånger tackade nej till hjälp utifrån för att operera akut cancersjuka. Sedan dog två personer i kön, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Den ena hade cancer i bukspottkörteln och missade fönstret i tid som fanns för sin chans att överleva, nu finns det enligt förundersökningsledaren starka misstankar om brott och Karolinska har själva gjort tre lex Maria-anmälningar till IVO.

 

I Dagens Nyheter går det att läsa om Bertil Gustafsson, den ena av de personer som opererades för sent på grund av just personalbrist. Han fick vänta i tio veckor och när operationen väl blev av, ja, då var det helt för sent och cancern hade spridit sig. Operationen avbröts och buken syddes ihop:

Man försökte ju fråga lite grand, för det är ju en oro, känslan av att det händer någonting här, att det är något som växer. Det är det som följer en dagligen. Kirurgen sa att en månad kan gå, men två månader är för mycket, säger Bertil Gustafsson till Dagens Nyheter

 

Även cancerpatienter vid Norrlands universitetssjukhus har drabbats av vårdskador när de missat chansen till operation i tid och fått vänta. Ibland har väntetiden gjort så att cancerpatienterna fått ett mycket försämrat tillstånd och till och med omöjliggjort en operation när tid väl fanns. Den 31 oktober ska landstinget redovisa vilka åtgärder som de gjort och visa upp en handlingsplan samt en tidsplan. Detta efter ett antal Lex Maria-anmälningar från IVO. Mer om detta kan du läsa om här.