Rätt skor för vårdpersonal

Du som jobbar i vården vet hur mycket gående och stående det blir under en hel dag eller ett helt pass. Om du inte bär rätt skor kan du lätt få ont i fötterna eller benen – något som kan sätta käppar i hjulen under hela din arbetsdag. Det gäller att välja rätt skor från början och kanske ha dem på jobbet så att du bara kan byta när du stämplar in.

Tänk till när du väljer skor om du till exempel arbetar inom vård eller som flygvärdinna. Joya skor från skoproffsen.se är ett ypperligt exempel på fotriktiga skor som passar till alla som spenderar sina dagar på fötterna. Att arbeta i vården innebär dessutom många tunga lyft och vridningar på kroppen och får inte fötterna den stabilitet de behöver kan det lätt orsaka skador på rygg eller knän.

grått skoparSlarva aldrig med skorna

Vi vet att det kan kännas tråkigt och modefattigt att springa omkring i fotriktiga skor på arbetsplatsen men om du redan har för vana att arbeta genom att hela tiden vara i rörelse så vet du hur viktigt det är att inte slarva. Ett tips är att köpa ett skopar som får vara inneskor och ett par skor som bärs utomhus – båda lika bekväma. Ibland kan du ju tvingas gå ut och hämta en patient eller göra något specifikt i en annan byggnad. Det är också bra att växla mellan olika skopar så att de inte slits ut i förtid.

Urtypen för fotriktiga skor

Joya skor är ett av de skomärken som verkligen hör till urtypen av fotriktiga dojjor. Ett par skor som kännetecknas för att vara fotriktiga ska vara breda med stabil sula och plats för tårna, inte vara spetsiga framtill och ha en mjuk sula som höjer fotvalvet. Det värsta du kan bära är platta och tunna sulor som blir dina fötters värsta fiende. Om du står och går mycket bör skorna även ha ett stöda ända upp till ankeln om du vistas utomhus. Inomhus kan det räcka med ett par fotriktiga sandaler som ger stöd för hela foten och som påverkar ryggen och höfterna positivt. Se också till att dina skor inte blir för varma så att dina fötter alltid kan andas.

läderskorLyften kräver också bra skor

Du som lyfter mycket och ofta i arbetet, till exempel patienter eller utrustning måste se till att ha bra skor så att inte ryggen tar stryk. Om du till exempel bär skor som lätt fötterna glider ur från, kan det hända att du tappar det du har i händerna vilket kan få negativa konsekvenser om det rör sig om en person eller värdefull utrustning. Se därför till att skorna har bra förslutning och justering eftersom dina fötter dessutom kan svullna under dagen. Dina fötter har nämligen lite av ett eget liv beroende på hur varmt det är utomhus, hur du rör dig och vilket material det är i skorna. Ta ett material som formar sig efter dina fötter och tar den form som de har dagligen! Du kan även få dem betalda av din arbetsgivare ibland så kolla upp detta.