Stärk hjärnan med rätt sorts träning

Att fysisk aktivitet har positiva effekter för muskler och koordination är känt av de flesta. Men hur främjar träning egentligen hjärnan, och hur ska man egentligen träna för att stärka kroppens viktigaste organ?

 

Kroppen är byggd för att röra på sig, och därför är daglig motion livsviktigt. Att motionera tränar inte bara vår kropp, muskler och motorik, utan även vår hjärna. Mer specifikt leder fysisk aktivitet till en starkare självkänsla, självuppfattning och social förmåga, skriver Folkhälsan. Det som främst händer är att signalsubstanser frigörs. Dessa består av dopamin och serotonin och påverkar en rad faktorer, som exempelvis vår förmåga att koncentrera oss, lära oss nya saker och att minnas, enligt en artikel från Vårdguiden. Vidare frigörs även endorfiner, vilka är naturligt smärtlindrande och hjälper kroppen att känna sig nöjd och tillfreds. Dock är effekten av fysisk träning inget som kommer genom en enda springtur eller ett träningspass. Det är regelbunden motion som leder till alla positiva effekter. Värt att notera är dock att lite motion är bättre än ingen motion alls. Mer om detta kan man bland annat hitta på Medfit.

 

Träning tidigt i livet får hjärnan att utvecklas

Om man ser till barns psykiska mående och utveckling tyder forskning på att fysisk aktivitet tidigt i livet får hjärnan att utvecklas mer effektivt. De barn som tar cykel eller promenerar till skola och aktiviteter blir bättre förberedda för inlärning, och får även lättare att somna i tid på kvällarna. Detta leder i sin tur till att barn generellt får en mer positiv inställning till att leka och röra på sig.

 

Vilken typ av träning är viktigast?

Den typ av träning som anses viktigast för hjärnan är uteslutande konditionsträningen. När man motionerar genom att gå, jogga eller springa syresätts hjärnan och får 20 procent mer blod. Denna blodtillförsel leder i sin tur till att motverka eller bromsa en rad neurologiska sjukdomar som exempelvis parkinson, demens eller depression, skriver NWT. I många fall kan motion vara bättre än medicinska alternativ, som antidepressiva medel, diabetes eller medicin mot ADHD. Dock ska man alltid rådgöra med läkare innan något medicinskt justeras.