Träna dig frisk efter sjukdom eller depression

Att gå igenom depression, psykisk ohälsa eller sorg är alltid smärtsamt, men faktum är att fysisk träning är ett bra sätt att komma tillbaka på fötterna.

”Ta en promenad. Demonerna tycker inte om frisk luft.” De bevingade orden sägs ha uttalats av mästerregissören Ingmar Bergman som gjort sig känd för att själv ofta drabbas av psykisk ohälsa, som för att ha skildrat den på film och teater. Faktum är att han hade helt rätt. De så kallade demonerna tycker inte om varken frisk luft eller fysisk träning.

huvud och pusselbitTräning gör gott

Genom att träna och aktivera sig så frigör man hormonerna dopamin och endorfiner som förbättrar det psykiska välmåendet, samtidigt som man får en friskare och starkare kropp. Som exempelvis idrottare är det viktigt att försöka uppnå sin fulla potential. Läs mer för att lära dig hur du lyckas.Att ta tag i träningen när man har mått dåligt eller mår dåligt kan vara svårt. Men det finns några enkla knep för att lyckas såväl kortsiktigt som långsiktigt.

  • Gör upp en träningsplan som du klarar av att följa. Pressa dig inte för mycket i början.
  • Se inte ett missat träningspass som att du misslyckats. Upp på hästen igen.
  • Ta hjälp av en personlig tränare, en sjukgymnast eller någon annan professionell person som kan hjälpa dig att lyckas.

Förbättra minnet med konditionsträning

Psykisk ohälsa och depressioner riskerar att slå mot den drabbades minne och kan dessutom ge långsiktiga konsekvenser. Lyckligtvis finns det sätt att förbättra minnet igen. Förutom det uppenbara att ägna sig åt minnesträning och hjärngympa, så visar studier att en timmes konditionsträning, i form av exempelvis en rask promenad, tre gånger i veckan har en fantastisk effekt på minnet.

Detta innebär att regelbunden konditionsträning har tre positiva effekter som är nästan omöjliga att gå i samma paket någon annanstans.

  • Du får bättre kondition.
  • Du undviker depressioner och mår bättre såväl psykiskt som fysiskt.
  • Du förbättrar ditt minne.

Det finns med andra ord inga skäl att skjuta upp det mer. Sätt igång med träningen i dag. Känns det som att tre gånger i veckan är för mycket till en börja med en gång i veckan. Är en timme för långt? Börja med en halvtimme. Det viktigaste är att komma igång.