Vanligt med dålig hörsel

Hur vet du om att du har en hörselnedsättning och hur vanligt är detta egentligen i Sverige? Vanligare än man tror enligt en nyhet i Svenska Dagbladet.

 

Det är vanligt med hörselskador och nedsatt hörsel, i princip alla åldrar. I Svenska Dagbladet går det till exempel att läsa i en nyhet att var tredje svensk säger sig ha problem med sin hörel, men detta utan att söka hjälp. Bland unga är det dessutom många som döljer sin hörselnedsättning eftersom det finns ett slags stigma kring detta, något som audionomer vill ska försvinna. På https://www.audika.se/ går det att göra ett hörseltest på massor av olika platser i hela Sverige.

 

 

Orsaker och symptom på hörselnedsättning

Hur vet du om att du har en hörselnedsättning? Ja, om du inte har kollat upp det redan kan signaler på nedsatt hörsel vara att du har svårt att koncentrera dig i samtal där flera personer pratar samtidigt. Det kan även vara ansträngande för dig att höra när det brus runt omkring, som på en offentlig plats eller på en marknad. Hörselskador är tyvärr ett dolt handikapp och det blir dessutom bara vanligare och vanligare med hörselproblem, inte bara bland äldre. Det som drabbar unga i allt högre utsträckning är bland annat tinnitus.

 

Men vilka är de vanligaste orsakerna till att man får nedsatt hörsel? Enligt samma artikel är det bland annat ålder, buller, inflammationer, ärftlighet samt sjukdomar och vissa mediciner. Även stress kan påverka.

Läs på mer om nedsatt hörsel och hörhjälpmedel

 

Vårdguiden 1177 går det att läsa ännu mer om just fakta kring nedsatt hörsel och när du som person faktiskt behöver söka vård för din skada. En audionom är en specialist på utredning av hörsel och kan hjälpa till att prova ut hörhjälpmedel som gör ljud i omgivningen förstärkta. Det är viktigt att söka vård särskilt om du upplever att du plötsligt får svårare att höra med ena örat eller har nedsatt hörsel efter en dykning eller ett slag mot örat/huvudet. Det kan även vara så att du känner dig yr samtidigt som hörseln sviktar – då är det bäst att kolla upp direkt.