De vanligaste fotproblemen

Det är en sak att få fina fötter genom att smörja in dessa, fila då och då samt ta ett ordentligt fotbad när andan faller på. Det finns nämligen värre åkommor, som kan behöva vård av en professionell.

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man får riktigt fina fötter snabbt och enkelt, men vilka är de vanligaste åkommorna egentligen, som kan behöva vård och byte av både skor och livsstil? De vanligaste problemet folk dras med när det kommer till deras fötter är enligt en artikel i Expressen bland annat liktorn, hallux valgus, nagelsvamp, fotsvamp, vårtor samt hälseneinflammation och mer seriös problematik som är orsakat av dåliga skor med efterverkningarna i både fötter, höfter, knän och rygg.

 

En smärtsam fotsjukdom

 

Det finns bland annat en fotsjukdom som heter Mortons sjukdom. Det kan en undersöka med hjälp av ultraljud eller magnetkameraundersökning. Mortons sjukdom ger en så kallad framfotssmärta och detta på grund av hoppressning av nerverna i foten, de mellan två av framfotens ben. Det har helt enkelt blivit en slags förtjockning eller en nervknuta som det också kallas, dessa trycker på nerverna och skapar en inflammation. En av anledningarna kan vara att det främre fotvalvet är nedsjunket och detta på grund av att man har använt alldeles för trånga skor eller högklackade skor med smal tå.

 

Förbyggande och behandling

Hur förebygger man detta och hur behandlas det på bästa sätt? Ett sätt att förhindra sådan smärta är att inte snöra på sig springskorna alldeles för hårt och att helt enkelt använda en klack som är betydligt lägre än den som man vanligtvis springer runt i. Avlasta gärna nerven i foten med en sp kallad pelott, det är en självhäftande kudde som fästs på innersulan. Sök gärna läkare för att fastställa diagnos om smärtan kvarstår efter en vekca. Det kan nämligen vara på sin plats med en