Minska svetten i sommar

Att svettas är naturligt, men vissa svettas mer än andra och nu under de kommande sommarmånaderna kan detta ställa till en del problem. Så vad ska man då göra om man lider av onormalt stora svettningar och vad kan man göra för att minska sina svettningar? Här är tipsen.

Svett är kroppen inre nedkylningssystem skulle man kunna säga, och ökade svettningar är vanliga när vi tränar eller under sommarhalvåret då temperaturen stiger. Men har man onormala svettningar kan man lida av hyperhidros och då är det inte alltid vanliga ”svettas mindre”-tips som hjälper, utan då handlar det om att söka vård. I videon nedan kan du se Tilde De Paula och Doktor Mikael berätta mer om sjukdommen:

Så kan du svettas mindre

Om du inte har hyperhidros, utan i stället har normala svettningar, finns dock en hel del knep att ta till för att svettas mindre. Men det bör tilläggas att allt har att göra med vilken svettsort du drabbas av, det finns nämligen olika. Här förklaras, med inspiration från en artikel i Expressen, mer om vilka olika svettsorter som finns:

  • Hyperhidros – överdriven svettning, behandlas med Botox vid området där svetten är som värst. Vanlig deo eller antiperspirat biter dessvärre inte.
  • Svett för nedkylning – svalkar kroppen under träning eller i solen, denna svett luktar ej illa och bör inte motverkas då denna hjälper oss från att drabbas av solsting. Men om du vill minska är antiperpirant i armhålorna ett bra alternativ.
  • Svett för nervositet – ofta uttryckt som hand- och fotsvett, för att råda bo finns speciella hand- eller fotkrämer för minskade svettningar här. Besök ditt lokala apotek och ta hjälp av apotekaren för att hitta rätt produkt. Mot fotsvett hjälper att byta stumpor varje dag och variera mellan olika skor.
  • Illaluktande svett – kommer från armhålor och ljumskar vilket beror på bakterier som samlas här, bästa botet är att använda antiperspirant och extra starka varianter finns hos apotek, och för minskad doft ska du undvika tighta kläder i syntetmaterial så att huden får andas.