Bli av med förlossningsdepression

Något som det faktiskt takas väldigt lite om är förlossningsdepression trots att det är ganska vanligt att drabbas av. Som tur är finns både hjälp att få och saker du kan göra själv. Här är några tips.

Om du känner dig ovanligt nedstämd efter en förlossning kan du ha drabbats av förlossningsdepression och ett första steg är då att kontakta din BVC och låta dem ställa diagnosen. Den är nämligen vanligare än man kanske tror hos nyblivna mödrar, men det är få som talar högt om det. Så vad är då förlossningsdepression?

Var tionde nybliven förälder drabbas

Viktigt att tänka på om du drabbas av förlossningsdepression är att du inte är ensam. Var tionde nybliven förälder drabbas faktiskt och inte bara hon som fött barnet. Även en partner kan påverkas av nedstämdheten som denna depression orsakar. Lika viktigt är det att veta att det kommer bli bättre och att depressionen går att komma över, det krävs bara tålamod och kärlek som kan underlätta vägen dit.

”Babylycka är inte alla förunnat. Tvärtom är det ganska vanligt att nyblivna föräldrar drabbas av nedstämdhet en begränsad tid efter förlossningen, på grund av de stora förändringarna i livet. Ibland mår kvinnan som fött barnet rejält dåligt under en längre tid, vilket på medicinspråk kallas för förlossningsdepression. Man kan vara extremt trött och få ångest, samt ha svårt att känna glädje inför babyn, vilket i sin tur framkallar skuldkänslor.” läs mer och se konkreta tips här hos Expressen.

Alla som drabbas av denna depression drabbas inte lika hårt och för många går tillståndet över av sig självt. För att hjälpa läkningsprocessen är det dock bra att vidta lite olika åtgärder. I Expressen tipsar man bland annat om att en drabbad mor behöver avlastning, vila och frisk luft – ifred. Likaså bör hon äta bra och röra på sig, men är depressionen allvarlig behövs mer stöd än så och då kan det vara bra att ta hjälp av en sjuksköterska eller en terapeut.