Depression, nedstämdhet och annan psykisk ohälsa är väldigt vanligt. Det finns en del saker som du själv kan göra för att lindra den onda inuti.
Depression är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i västvärlden. Symptomen på denna ohälsa är att du kan känna dig nedstämd, tom och oinspirerad. I ett tidigare inlägg skrevs det om hur du faktiskt kan stärka din hjärna med rätt sorts träning, mentalt och fysiskt. Fysisk aktivitet har många positiva effekter, bland annat på hjärnan.
I en artikel i hälsomagasinet Dagens Hälsa går det att läsa om hur man undersökt framgången hos tre olika behandlingsmetoder för personer som lider av psykisk ohälsa, som stress, ångest och depression. De olika metoderna som man undersökt är internetbaserad KBT, fysisk träning och sedvanlig primärvårdsbehandling med läkemedel. I studien ingick 900 personer som delades upp på de tre olika behandlingarna. Vad gav då bäst resultat?
Nätterapi och motion hjälper mycket mot ångest och stress
Det visade sig faktiskt att internetbaserad kognitiv beteendeterapi och fysisk träning gav bättre effekt på både psykologisk funktion och sömn och lika bra effekt på stress som den sedvanliga läkemedelsbehandlingen.
Det är dock så att nätterapi idag inte är en ordinarie behandlingsform på vårdcentraler, fastän det ger så bra resultat, är enkelt och väldigt kostnadseffektivt i jämförelse med andra behandlingsformer.
Detta kan du göra för att må bättre
Motion kan alltså lindra depression. Tre pass i veckan sägs fungera lika effektivt som antidepressiv medicin eller terapi. Vad som mer är viktigt är regelbundna matvanor med frukost, lunch och middag samt att äta så sunt som möjligt. Sov dina åtta timmar och meditera för att komma ner i varv efter en stressig dag. Något som frigör sköna ämnet oxytocin i våra kroppar är att umgås med djur samt även massage och sex. Att vistas i naturen så mycket du kan – är även det ett av tipsen som du får när du läser i denna artikel från Expressen Hälsoliv.
En depression kan påverka väldigt mycket, inte minst kroppen. Den kan leda till magproblem, aptitlöshet, smärtor, mindre sexlust, ge ett långsammare rörelsemönster. Det kan vara svårt att känna glädje och mening. Tveka inte på att söka hjälp om du mår dåligt.